Drs. P-straat. Ja, dat lijkt mij wel wat.

Drs. P 1964

De Partij voor de Dieren wil tijdens de behandeling van de Rotterdamse begroting voor volgend jaar een motie indienen. Jeroen van der Lee van de diereneenmansfractie vindt dat er een straat genoemd moet worden naar drs. P, de artiestennaam van Heinz Polzer.  En daar ben ik het helemaal mee eens.

Waarom een straatnaam voor deze man? Heinz Polzer heeft zo’n elf jaar in Rotterdam gewoond en gestudeerd, maar vooral om zijn werk: liedjes, proza en poëzie boordevol humor en spitsvondigheden.

Mij lijkt het wel wat, Drs. P-straat.

Vorig jaar overleed deze eigenzinnige virtuoze woord- en taalartiest op 95-jarige leeftijd. Hij heeft gezorgd voor een bijzondere artistieke nalatenschap. Toen ik hem voor het eerst hoorde – hij zong ‘Het trapportaal (Commensaal)’ – bleef ik luisteren. Keer op keer. Dat had ik ook bij zijn andere liedjes zoals ‘Dodenrit (Troika) en Knolraap en lof, schorseneren en prei’. De NRC publiceerde overigens een artikel met zijn vijf beste liedjes. Voor een aantal mensen is het maken van een ‘ollekebolleke’ een hobby geworden. De versvorm ollekebolleke is door Drs. P in Nederland gepromoot. De naam verwijst vanwege het metrum naar het bekende kinderversje.

straatnaambord-drs-pPolitieke belemmeringen voor het voorstel kan ik niet zou gauw ontdekken, het initiatief kan volgens mij op de steun van de Raad rekenen. Een straatnaam, kade of plantsoen het maakt mij niet uit, als het maar een beetje in de omgeving past. Maar geen plaats, dat schept weer verwarring. Hoezo? Een Drs. P-plaats zou wel eens opgevat kunnen worden als een parkeerterrein voor hoogopgeleiden. Oh nee, in Rotterdam zeggen we voortaan een parkeerterrein voor theoretisch geschoolden. Zie je, daar begint het gedonder al. Voor je het weet kan het toch nog een hoop gesteggel geven, vliegen de minuten spreektijd over en weer door de raadszaal over de vraag wat het moet worden: Drs. P-straat, Drs. Heinz Polzerstraat of Heinz Polzerstraat. Of toch Drs. P-plaats als adres voor de nieuwe Zalmtoren? De gemoederen kunnen onverwacht hoog oplopen. Wat zou Drs. P daar van gevonden hebben?

Mij lijkt het wel wat, Drs. P-straat, met de toelichting: ‘Heinz Polzer liet zich als Drs. P door de Nederlandse taal tot grote hoogte uitdagen’.

Fred Marree.

Op zijn typische en eigenzinnige wijze
kondigde Drs. P zijn overlijden aan:150613-berichtgeving-overlijden-drs-p

Deze slideshow vereist JavaScript.

11-11-2016: De motie voor een straatnaam voor Drs.P is met algemene stemmen door de gemeenteraad van Rotterdam aangenomen…

Eerder verschenen op WordPress:

Natuurbestrijding
Ameland. Waarom die haast?
Lago di Garda: Weer die fietsers
Wandelen door Rotterdam, Kralingen

 

Advertentie