Wat mij opviel… “de Donorwet”

Wat mij opviel… de Donorwet

De Donorwet is dagelijks in het nieuws. Het is nu aan de Eerste Kamer om over het ‘Initiatiefwetsvoorstel actief donorregistratiesysteem’ te beslissen. Dit Initiatiefwetsvoorstel ligt gevoelig. Dat komt omdat de nieuwe wet er vanuit gaat dat mensen geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie als zij na herhaaldelijke verzoeken niets van zich laten horen. Tegenstanders van de wet willen niet dat zonder een ‘Ja’ organen worden gebruikt voor transplantatie.

door Fred Marree

De beslissing ‘Ja of Nee orgaandonatie’ wordt in de praktijk vaak vooruitgeschoven totdat het te laat is en de nabestaanden er mee geconfronteerd worden. Dit kan je hen niet aandoen, ook als de Donorwet wordt aangenomen. Laat niemand in ‘t ongewisse, beslis zélf over je organen en help je nabestaanden door te registreren wat je zelf wilt. Je kunt je beslissing altijd wijzigen. Maar zadel de achterblijvers er niet mee op.

Wil je wél na je overlijden je organen doneren, zeg dan ‘Ja’.

180208-Orgaandonatie JaNeeHoewel ik al 10-tallen jaren een donorcodicil bij mij draag kan ik mij best voorstellen dat anderen dat niet willen. Zeg dan ‘Nee’. Geeft niets. Wil je wél na je overlijden je organen doneren, zeg dan ‘Ja’. Mocht het ooit zover komen, dan help je daarmee vaak ook nog eens meerdere zieke mensen. Die mensen geef je met jouw organen weer een toekomst. Dat lijkt mij echt fantastisch.

Maar hoe je ook over orgaandonatie denkt, registreer wat jij wilt en zeg dat ook tegen je familie en vrienden. Als er ooit een moment komt dat een arts aan hen de vraag over orgaandonatie komt stellen, heb je in ieder geval door de registratie duidelijk gemaakt wat jij wilt. De achterblijvers zullen je dankbaar zijn, want dat maakt het voor hen een stuk makkelijker in een toch al moeilijk tijd rond een overlijden.

Leg je keuze vast in het Donorregister!

Weblinks
Nederlandse Transplantatie Stichting

Volkskrant
Waarom dat getwijfel over de donorwet
NOS 
Nieuwsuur
Algemeen Dagblad
Hartpatiënte Shirley (24) zal nooit weten of ‘haar’ donorwet het haalt

Eerder verschenen in deze serie
Wat mij opviel deze week… (01) “Ambuverplegers”
Wat mij opviel deze week… (02) “Nieuwe oeververbinding”
Wat mij opviel deze week… (03) “Vossen in de stad”
Wat mij opviel deze week… (04) “De Hoekse Lijn”
Wat mij opviel deze week… (05) “opfleuren van brugwachtershuisjes”
Wat mij opviel deze week… (06) “De oliebollentest”
Wat mij opviel deze week… (07) Afschaffen hondenbelasting”
Wat mij opviel deze week… (08) “Vervoer op maat”
Wat mij opviel deze week… (09) “Minder afval, meer troep”
Wat mij opviel deze week… (10) “Opnieuw vervoer op maat”
Wat mij opviel deze week… (11) “Aanpak muizenplaag Markthal is geen kattenpis”