Eindelijk een streep eronder

Vorige maand was het twee jaar geleden dat een familielid overleed. De uitvaartverzorger deed uit mijn naam aangifte van overlijden. Op zich een normale gang van zaken. Maar in dit geval ging het anders. In de akte van overlijden stond mijn naam. Dat heb ik geweten. In de media is er destijds het nodige over gezegd en geschreven.

door Fred Marree

De gemeente heeft de fout gecorrigeerd door de akte van overlijden te corrigeren of een nieuwe akte op te maken, wat ze precies gedaan hebben weet ik niet eens. Verder ben ik voorzien van een stapeltje verklaringen dat ik nog leef (attestatie de vita). Ook heeft de gemeente mijn aanvraag voor een nieuw paspoort, ja dat moest ook, in behandeling genomen en thuis laten bezorgen. Maar ik moest voor de aanvraag wel naar de andere kant van de stad.

Bij de RDW heeft de gemeente nog net op de valreep mijn rijbewijs van de vernietiging kunnen redden. Dat scheelde weer administratieve rompslomp zoals bij mijn paspoort.

“Meneer, sorry, u bent overleden”,
Ik heb ’t echt zelf zo gehoord,
Vandaag precies een jaar geleden,
Voltrok zich ’n administratieve ‘moord’.
#dagdicht, 18 oktober 2018

Pijplijn
Enkele dagen na die kapitale fout bleek mijn overlijden al diep in de pijplijn te zitten en daar kom je bij al die instanties er niet zo gauw meer uit. Brieven van allerlei instanties kwamen digitaal en analoog binnen.

Maar goed. Nadat mijn pensioen weer was hersteld moest er meer geregeld worden. Denk onder meer aan de lokale belastingen en de zorgverzekering. Maar ook de RIVM heb ik aangeschreven in verband met het periodieke bevolkingsonderzoek naar darmkanker. De zorgverzekeraar had de meeste moeite met mijn overlijden en wederopstanding. Toen dat uiteindelijk weer in orde was gemaakt, kwam het Centraal Administratie Kantoor (CAK) ook nog even uit de pijplijn. Onder bedreiging van een flinke boete werd ik gemaand snel een zorgverzekering af te sluiten. Mijn hemel, kon ik weer beginnen. Maar toen dacht ik, bekijk het maar. Ik was immers weer verzekerd. Nooit meer wat het CAK gehoord.

Mijn overheid
Uiteindelijk bleef de akte van mijn overlijden nog lang staan in ‘Mijn overheid’. Dat duurde meer dan anderhalf jaar. In het begin keek ik nog regelmatig hoe de zaak er voorstond. Maar na verloop van tijd geloof je het wel. Totdat ik bij toeval weer eens in ‘Mijn overheid’ keek. En ja hoor, ook daar is mijn wederopstanding doorgedrongen. Eindelijk.

Streep eronder
De ernstige fout van de ambtenaar van de burgerlijke stand heeft zowel bij mijn lief als bij mij heel wat ergernis en stress teweeggebracht, maar nu kunnen we er gelukkig een streep onder zetten!

Het hield ons twee jaar in de greep,
Eerst stevig, later minder vast,
Maar nu zetten we ’n dikke streep,
Hopelijk zonder een lijk in de kast.
#dagdicht, 26 november 2019

augustus 2020
Onlangs bleek dat de fout toch nog in MijnOverheid zwerft. In het Algemeen Dagblad van zaterdag 15 augustus 2020 staat het verhaal over de persoonsverwisseling uit 2017.

Eerder dit jaar was het een onderwerp in EditieNL op RTL televisie en bij Veronica Inside (radio). Zie hieronder voor de links.

september 2020
Naar aanleiding van het artikel in het Algemeen Dagblad (zie hiervoor) zijn op 2 september 2020 Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Zie ook:

NOS

RTV Rijnmond

- uitzending TV en radio

Algemeen Dagblad

- 24-10-2017

- 15-08-2020

De Havenloods 22-10-2017

De Havenloods 25-11-2019

EditieNL 4-2-2020

Veronica Inside 06-02-2020

Kamervragen 02-09-2020
Advertentie