Woordschaamte

Er is geen sprake van één woord van het jaar. Van Dale kwam met ‘boomer’ en leden van Onze Taal kozen ‘-schaamte’. Een half woord eigenlijk, want je moet er nog wat voor zetten. Maar een bank maakte het dit keer erg bont in een brief. Mijn keuze is daarom ‘woordschaamte’.

door Fred Marree

Afgelopen week hoorde ik dat door de leden van het Genootschap Onze Taal het woord ‘-schaamte’ is gekozen tot woord van het jaar 2019. Bekend is natuurlijk ‘vliegschaamte’, maar ook ‘vleesschaamte’ heb ik voorbij zien komen. Je kunt het lijstje naar believen eindeloos aanvullen. Eigenlijk een beetje flauw om een half woord te verkiezen tot woord van het jaar. Maar ja, soms heb je aan een half woord al genoeg dus ik reken het goed.

Woordschaamte
Een oude vriend kreeg deze week een bericht van zijn bank met de volgende tekst: “Je hebt onlangs de schuld-marktwaardeverhouding voor jouw hypotheek aangepast. Dit is de verhouding van de hoogte van de hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Aan de hand hiervan is je hypotheekrente gedaald.” De bank tutoyeert er lustig op los. Is dat erg? Nee, maar het heeft dan weer wel een hoog Ikea-gehalte. En dat klopt ook want bij de bank moet je steeds meer zelf doen.

Terug naar de schuld-marktwaardeverhouding. Toen hij het bericht las schrok hij, mijn vriend. Hij dacht meteen wat is er nu weer gebeurd, heb ik als jong bejaarde op de verkeerde knoppen gedrukt? Gelukkig kon ik hem geruststellen. Zijn bank wilde hem slechts vertellen dat hij door een gedeeltelijke aflossing van zijn hypotheekschuld minder rente hoeft te betalen. Maar ja, dat klinkt zo gewoontjes. Dus noemen ze het een aanpassing in de schuld-marktwaardeverhouding. U begrijpt het al, mijn woord van het jaar 2019 is ‘woordschaamte’.

Je hebt onlangs de schuld-marktwaardeverhouding voor jouw hypotheek aangepast. Aan de hand hiervan is je hypotheekrente gedaald. De verandering in de schuld-marktwaardeverhouding van de hypotheekschuld is het simpele gevolg van een aflossing. Zeg dan gewoon: ‘door uw aflossing betaalt u minder hypotheekrente’.

Moraal
De moraal van dit verhaal: schrijf of zeg wat je bedoelt. De verandering in de schuld-marktwaardeverhouding van de hypotheekschuld is het simpele gevolg van een aflossing. Zeg dan gewoon: ‘door uw aflossing betaalt u minder hypotheekrente’. En verzekeringsmaatschappijen, overheden en alle andere die het aangaat, dat geldt ook voor jullie.

Fijne jaarwisseling en goed 2020!

Advertentie