Ook dit is Rotterdam, de Zuiddiepjebrug

De Zuiddiepjebrug in Rotterdam-IJsselmonde is ten dode opgeschreven. Een petitie ter behoud is gestart. Ook zijn er raadsvragen gesteld.

Zuiddiepjebrug

Het Zuiddiepje, waar is dat? Het Zuiddiepje is een aftakking van de Nieuwe Maas ten zuiden van de oase ‘Eiland Van Brienenoord’.

Het charmante bruggetje is helaas ten dode opgeschreven

 

De 60 jaar oude Zuiddiepjebrug verbindt het Eiland van Brienenoord met de rest van IJsselmonde, dus ook met de rest Rotterdam. Het charmante bruggetje is echter helaas ten dode opgeschreven. De ruim 9 meter brede Zuiddiepjebrug is versleten en helemaal op volgens de gemeente. Daarom past deze brug niet meer in plannen om van het Eiland van Brienenoord een getijdenpark met twee bruggen te maken.

Op Rotterdam.nl is over de Zuiddiepjebrug te lezen: “[…] Ook blijkt uit de inspecties dat de brug einde levensduur is. Met andere woorden: de brug is op. De tijdelijke hulpbrug is destijds niet ontworpen voor een lange levensduur. Met 60 jaar heeft de brug het nog lang volgehouden. Opknappen van deze brug en aanpassen naar de huidige normen en richtlijnen kan niet vanwege kosten en complexiteit.” Toch is er onder de bezoekers van het Eiland van Brienenoord de wens om het bruggetje te behouden en op te knappen. Er is zelfs een online petitie gestart en er zijn raadsvragen gesteld.

Is het lot van deze IJsselmondse brug al bezegeld of maakt de brug nog een kans? Ik hoop het, maar de tijd zal het leren.

Fred Marree, 5 maart 2020

Links:

PetitieRed de Zuiddiepjebrug

RTV Rijnmond – Actie tegen sloop Zuiddiepjebrug

Rotterdam.nl – Getijdenpark

Advertentie