Ook dit is Rotterdam. Charloisse Hoofd.

 door Fred Marree

Grasveld bij het Ventilatiegebouw van de Maastunnel aan het Charloisse Hoofd.

Ook dit is Rotterdam. Charloisse Hoofd

Wie door de Maastunnel wil fietsen of wandelen komt vanzelf uit op het Charloisse Hoofd. Want daar staat namelijk het Entree- of Roltrappengebouw, een van de zes Maastunnelgebouwen. Je duikt daar de tunnel in om naar Noord te gaan of je komt er weer boven water als je op Zuid moet zijn.

Als je dan toch bij het monumentale Maastunnelgebouw staat, kijk dan eens goed rond. Het lijkt wel een toeristische uitkijkpost. Natuurlijk vlakbij het imposante Ventilatiegebouw van ‘onze tunnel’. Maar in de Maashaven zie je de ss Rotterdam aan het 3e Katendrechtsehoofd en de Kop van Zuid met zijn markante gebouwen. Verder is het Rotterdamse icoon, de Erasmusbrug, niet te missen. Recht tegenover je natuurlijk ook nog het Maastunnelgebouw op de noordelijke Maasoever met de Euromast en nog veel meer.

Maar net om de hoek, ook op het Charloisse Hoofd, ligt een heerlijk grasveld met zicht op de Nieuwe Maas met het rustig maar constant voorbij trekkend scheepvaartverkeer. Werp dan ook een blik naar het westen met de talloze havenkranen.

Op het grasveld van het Charloisse Hoofd worden vaak de tuinstoeltjes uitgeklapt. Met een thermoskan koffie of thee en een paar broodjes is het met zomers weer genieten geblazen aan de oever van de Nieuwe Maas.

Naast de historische Maastunnelgebouwen is op dit Rotterdamse pareltje ook kunst te wonderen zoals ‘De Visser‘ en ‘Vrouw II‘.

Loop bij je bezoek aan het Charloisse hoofd ook eens langs het kunstwerk ‘De Visser’ van Ger C. Bout. Bout (1950-2017) was een Rotterdamse kunstenaar (Wikipedia).

Advertentie