
Ook dit is Rotterdam. De Rijnhavenbrug.
De beweegbare brug over de Rijnhaven heeft een lengte van 160 meter en dateert uit 2012. De Rijnhavenbrug, voor voetgangers en fietsers, is een basculebrug en verbindt Katendrecht met de Wilhelminapier. De brug is een ontwerp van Quist Wintermans.
Het is zo’n logische verbinding tussen De Kaap en De Pier dat je je bijna niet kunt voorstellen dat de Rijnhavenbrug er pas 8 jaar ligt.
Opmerkelijk is het groeiende aantal liefdesslotjes aan het hekwerk van de brug. Door het toenemende gewicht aan het draadwerk en soms het kapot knippen daarvan, vanwege verbroken liefdes, leidden in het verleden tot flinke schade. Maar daar hoor ik niets meer over.
Bijnamen
Met al die liefdesslotjes is de Rijnhavenbrug voor velen de ‘Liefdesbrug’ geworden. Hoewel de bijnaam ‘Hoerenloper’ hardnekkiger is. Deze bijnaam vindt zijn oorsprong in het feit dat Katendrecht in de 20e eeuw lang de rossebuurt van Rotterdam is geweest. Echter, een ‘Loper naar de hoeren’ is deze brug nooit geweest omdat de ‘Dames van lichten zeden’ al lang voor de brug er kwam van De Kaap waren vertrokken.

Een derde bijnaam voor de Rijnhavenbrug is ‘De Taartschep’. Hiervoor is destijds zelfs een prijsvraag uitgeschreven. Omdat het contragewicht van deze basculebrug niet zoals gebruikelijk in een kelder maar bovenop de brug is geplaatst, ontstaat er als het ware een taartschep die bij het openen en sluiten van het beweegbare deel van de brug op en neer gaat.
Eeuwig met elkaar verbonden,
Bezegeld met hun liefdesslot,
Als die slotjes ‘ns spreken konden,
Over hun eeuwig liefdeslot.
Fred Marree
Homepage 🏠
Lees dit stukje ook hieronder of op Havenloods.nl