Ook dit is Rotterdam. ‘De Wilhelminakade’.

Linksvoor: World Port Center. Rechtsvoor: Hotel New York. Helemaal achter: De Maastoren,

Ook dit is Rotterdam. De Wilhelminakade.

Zoals de naam al doet vermoeden is de Wilhelminakade, aan het eind van de 19e eeuw, vernoemd naar Koningin Wilhelmina. Daarvoor heette deze straat Prinsessenkade.

door Fred Marree

De Wilhelminakade is een van de straten op de Wilhelminapier. De Wilhelminakade begint overigens al aan de andere kant van het Wilhelminaplein. De Maastoren (thuisbasis van Deloitte en AKD) heeft namelijk als adres Wilhelminakade 1.

Helemaal aan de andere kant van de Wilhelminakade, op de kop van de pier, was het hoofdkantoor van de Holland-Amerika-Lijn (HAL) gevestigd. Duizenden en duizenden Europese landverhuizers vertrokken vanaf deze plek naar de nieuwe wereld. In 1971 vertrok het laatste schip van de lijndienst van de HAL naar New York.

Daarna raakte de pier in verval. Jarenlang werd de pier onder meer gebruikt als opslagplaats voor ‘broodjes’ aluminium. Met de gebiedsontwikkeling voor de Kop van Zuid kwam daar in de negentiger jaren van de vorige eeuw een eind aan.

Het World Port Center werd in 2001 geopend en was de eerste hoogbouw op de pier. Meer wolkenkrabbers zijn in rap tempo gevolgd. Bekend zijn onder meer het woongebouw Montevideo de verticale stad De Rotterdam.

De oude gebouwen in het hart van de pier hebben een nieuw leven en nieuwe bestemmingen gekregen. De Cruiseterminal functioneert als aankomst- en vertrekhal voor de tientallen cruiseschepen die jaarlijks Rotterdam bezoeken. Het oude hoofdkantoor van de HAL is nu wereldberoemd als Hotel New York.

Advertentie