Ook dit is Rotterdam. ‘De Koningshavenbrug’.

Daar staat-ie, heel pontificaal,
In Rotterdam, de stad met lef,
Met tonnen aan groen staal,
De oude spoorbrug, De Hef!
#dagdicht – Fred Marree

foto: De Koningshavenbrug / De Hef
Ook dit is Rotterdam. De Koningshavenbrug

Menigeen kent de Maasbruggen in Rotterdam maar velen hebben nog nooit van de Koningshavenbrug gehoord. De Hef kent men daarentegen meestal wel. Dat komt goed uit, want het is een en dezelfde brug.

door Fred Marree

De Hef is de bijnaam voor de karakteristieke Koningshavenbrug, de spoorbrug over de Koningshaven van Feijenoord naar het Noordereiland v.v. Toch is de Koningshavenbrug ouder. Hoe dat kan? Van 1878 tot 1927 was de Koningshavenbrug een draaibrug. Daarna werd het een hefbrug.

Vanwege de nauwe doorgang van de draaibrug liepen eind 19e en begin 20e eeuw schepen regelmatig vast. Soms werd zelfs een pijler geramd, zoals in 1918. Toen was de maat vol. Het duurde overigens nog negen jaar eer de draaibrug was omgebouwd naar een hefbrug. En daar dankt de Koningshavenbrug dan weer zijn bijnaam aan. Het steeds drukker wordende treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht raasde daarna nog 66 jaar over De Hef.

De Hef met zijn karakteristieke en indrukwekkende staalconstructie is een van de Rotterdamse stadsiconen

Hoewel sinds 1993 niet meer als spoorbrug in gebruik, is De Hef met zijn karakteristieke en indrukwekkende staalconstructie een van de Rotterdamse stadsiconen. Sinds 24 september 1993 maakt het treinverkeer gebruik van de Willemsspoortunnel. Ondanks het buiten gebruik stellen van De Hef, is deze monumentale spoorbrug een paar jaar geleden (2014-2017) toch gerenoveerd. Het groot onderhoud was hard nodig zodat dit Rijksmonument in goede conditie aan de toekomstige generaties kan worden doorgegeven.

Een opmerkelijk maar belangrijk detail is de nieuwe LED-verlichting van De Hef. In het donker is de staalconstructie van deze oude spoorbrug prachtig verlicht. De verlichting is zo geprogrammeerd dat het soms lijkt alsof er een trein over de brug rijdt.

🌉 Wikipedia De Hef

🇳🇬 Ook dit is Rotterdam

🏠 Rotterdam, dagdichten en meer


Advertentie