Ook dit is Rotterdam. ‘Het Ding’.

“Als je op de Coolsingel, bij De Bijenkorf, je blik naar boven richt zie je de top van een ongewoon sculptuur, Het Ding van Naum Gabo”, Fred Marree

De foto is bewust gemaakt met de blik naar boven, je ziet wel waarom…
Ook dit is Rotterdam. Het Ding.

Aan de Coolsingel, pal voor De Bijenkorf op de hoek met de Van Oldenbarneveltplaats, staat sinds 1957 Het Ding, een ‘ruimtelijke constructie’. Het is een stalen sculptuur van 26 meter hoog en met een gewicht van 40 ton. Het is volgens kunstenaar Naum Gabo een ‘ideologische bijdrage tot het constructivisme’. Ondanks het gewicht geeft de sculptuur een indruk van gewichtsloosheid.

Gabo heeft het kunstwerk geen naam gegeven. Rotterdammers wisten niet wat het ‘beeld’ voorstelt en daarom werd het al gauw ‘Het Ding’ genoemd. Anderen geven de voorkeur aan ‘De Bloem’.

Het Ding is eigenlijk een compromis tussen de gemeente en de architect van De Bijenkorf. Dat heeft te maken met de vereiste dubbele rooilijn voor de bouw van De Bijenkorf. Meer lees je hierover op de website van Wederopbouw Rotterdam.

Het Ding raakte na tientallen jaren in verval. Na jarenlang getouwtrek over de kosten is Het Ding in 2017 grondig gerestaureerd.

🇳🇬 Ook dit is Rotterdam

🏠 Rotterdam, dagdichten en meer…


Advertentie