De Binnenrotte bij de Hoogstraat is een historische plek. Hier is Rotterdam ontstaan. De Binnenrotte is vernoemd naar het riviertje de Rotte dat hier ‘binnen’ de stadsgrenzen stroomde. Sinds deze week is de Binnenrotte verrijkt met twee reusachtige voeten van beeldend kunstenaar Ben Zegers.

Ook dit is Rotterdam. Happy feet.
door Fred Marree
Twee reusachtige voeten – Op de website van beeldend kunstenaar Ben Zegers las ik dat “het kunstwerk verwijst naar het ontstaan van de stad op de ‘dam’ in de Rotte en naar de aloude functie van deze plek als marktplaats.” Dat laatste moet je dan wel ruim zien. Nadat de markt in 1904 verhuisde van de Botersloot naar de Goudsesingel, werd de markt vanwege het bombardement in 1940 noodgedwongen verplaatst naar het Noordplein. Pas in 1958 werd de markt aan de Binnenrotte officieel geopend.
Zegers werd voor zijn opdracht op de markt geïnspireerd door plastic voeten waar sokken en kousen op worden geshowd. En nu staan op de kruising met de Hoogstraat twee reusachtige aluminium voeten. Pal naast de marktkramen op de Binnenrotte. Hier werden de eerste voetstappen gezet in ‘
Door de plaats en ‘twist’ van de voeten symboliseren zij de ‘oersprong’ bij het ontstaan van onze stad.
De beeldend kunstenaar koos m.i. voor zowel een treurige als opwekkende titel voor het zeven meter hoge kunstwerk: ‘Iedereen is dood behalve wij’. Dat vertaal ik dan maar in ‘Happy feet’. Door de plaats en de ‘twist’ van de voeten symboliseren zij de ‘oersprong’ bij het ontstaan van onze stad. Door hun omvang vallen de voetjes wel op. Als (stads)wandelaar kan ik die reuze ‘kakkies’ wel waarderen. Maar doen de marktkooplieden dat ook, vraag ik mij af, of volgen er weer protesten? We zullen zien of is er al gemor op de markt?
De Binnenrotte is de laatste jaren enorm opgeknapt, maar buiten de marktdagen blijft het toch nog wel erg leeg. Die reuze voeten leiden de aandacht daar een beetje vanaf of accentueren ze juist de leegte op het plein tussen de bibliotheek en de Markthal?
▶️ Klik hier voor ‘Happy Feet’ van 23 april 2021 met actuele foto’s ◀️
Centraal station – Overigens zouden deze ‘Happy feet’ ook wel gestaan hebben op het Stationsplein. Enerzijds qua uitstraling van het gebruikte materiaal (aluminium) en anderzijds zouden die voeten een uitnodiging symboliseren voor een wandeling via de beeldenroute naar het Museumpark of voor een loopje naar de binnenstad van Rotterdam.

🏠 Rotterdam, dagdichten en meer…
