Ook dit is Rotterdam. ‘Straatnamen’

 

Statensingel in Blijdorp

Straten met meerdere namen.

De verwarring op de redactie van De Havenloods over de locatie van de winkel van Jan Segeren is niet zo gek. De winkel zit aan de Mauritsweg, maar veel mensen denken dat het de Westersingel is. Een stuk verderop, na het Eendrachtsplein, heet de straat in het verlengde van de Mauritsweg ineens Eendrachtsweg. Een tikje vreemd omdat de weg aan de andere kant nog gewoon Westersingel heet. Maar dat is nog niet alles.

door Fred Marree

Neem nou de Statensingel in Blijdorp. Een lange singel die loopt van de Schepenstraat tot in de Diergaarde aan de Van Aerssenlaan. Hoewel deze singel wordt doorkruist door de Statenweg, blijft deze singel van het begin tot het end en aan beide kanten Statensingel heten. Logisch toch.

Het is niet raar als je daar de weg kwijtraakt.

Die logica gaat bepaald niet op voor die lange singel in Crooswijk. Deze singel loopt van de Linker Rottekade naar de Boezemstraat. Het eerste stuk loopt vanaf de Noorderbrug naar de Crooswijkseweg en heet aan oostelijke zijde Crooswijksesingel, maar aan de andere kant Crooswijksekade. Maar dan ben je er nog niet, want het deel van de Crooswijkseweg naar de Boezemstraat heten Boezemsingel en Spiegelnisserkade. Het is niet raar als je daar de weg kwijtraakt.

Houten loopbrug Spiegelnisserkade / BoezemsingelHouten loopbrug verbindt de Spiegelnisserkade met de Boezemsingel (foto Fred Marree)

Ook zijn er gewone straten met verschillende namen. Wandel eens van de Coolsingel naar de Keizerstraat, een straat van een paar honderd meter. Maar wel een straat met drie namen. Tel uit je winst. Je loopt eerst vanaf de Coolsingel het (of de?) Bulgersteyn op. Waar je de Korte Hoogstraat kruist loop je de Soetensteeg op die vrijwel ongemerkt overgaat in Vissersdijk.

Maar de weg van de Blaak naar de Boompjes maakt het ook bont. Vanaf de Blaak loop je de Posthoornstraat in. Vervolgens wandel je over de Regentessebrug de Glashaven op. Gewoon doorlopen naar de Rederijbrug en je raadt het al, het laatste stuk heet Rederijstraat.

Pak je fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek nog meer straten met meer namen

Zo zijn er nog meer voorbeelden te vinden. Pak je fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek nog meer straten, lanen, singels met meer dan één straatnaam. Zo leer je gelijk Rotterdam (beter) kennen. Neem wel wat te drinken mee, want de kroegen zijn voorlopig dicht.


📰 De Havenloods / Instinker

📰 De Havenloods / Verwarring

🇳🇬 Ook dit is Rotterdam

🏡 Rotterdam, dagdichten en meer…


De Breytenbachboom. Westersingel of Mauritsweg? Het schiereilandje waar de boom staat is vanaf de Mauritsweg bereikbaar. Dus staat deze monumentale boom op de Mauritsweg en niet aan de Westersingel, of toch?


Uit ‘De Havenloods’ van woensdag 21 oktober 2020

Advertentie