Figuratie Vliegende Hollanders

Fred Marree

Figuratie Vliegende Hollanders

Medio vorig jaar las ik in de Rotterdamse weekkrant De Havenloods een stukje over de nieuwe Tv-serie Vliegende Hollanders. De aanleiding voor dat artikel was dat de ss Rotterdam het decor zou gaan vormen voor een aantal scènes in de Tv-serie. In de krant werd ook nog een oproep gedaan om je aan te melden als figurant. De combinatie van twee dagen vertoeven op de ss Rotterdam en de figuratie trok mij wel.

Het toeval wilde dat ik eerder vorig voorjaar ook al een dagje had gefigureerd. Dat was op De Hef. Filmcollectief Rauwkost Collective maakte toen in samenwerking met stadsdichter Dean Bowen een korte film bij het herdenkingsgedicht 14.05 altijd een soort vooruit’, over het verschrikkelijke bombardement op de binnenstad van Rotterdam op 14 mei 1940. De figuranten werden in deze scène als dodelijk getroffen slachtoffers opgestapeld op de De Hef.

Na mijn aanmelding als figurant voor de Vliegende Hollanders werd ik gelijk geselecteerd voor een draaidag in Zevenhoven (gemeente Nieuwkoop) een dorp in Zuid-Holland. Dat leek mij wel leuk.

Mijn eerste ervaring als figurant bij een grote productie begon al goed. Hoewel ze voor de figuratie mannen met baarden zochten, moest na de eerste screening mijn baard eraf. Daarna was het lang, erg lang wachten. Maar uiteindelijk kwam onze groep in actie. Eerst als publiek. Later was ik journalist en tot slot ook een van de passagiers van de eerste passagiersvlucht van de KLM.


Samen met mijn figuratie-partner moest ik van Albert Plesman, de baas van de KLM, ‘mijn’ koffer aanpakken. Een directe interactie met een echte acteur op mijn eerste dag. Kennelijk was dat bijzonder. De meer ervaren figuranten keken er van op dat ik gelijk al zo ‘in de picture’ stond. De realiteit is op z’n zachtst gezegd wat genuanceerder.

foto van het TV scherm

Mijn beeldperformance was te zien in de tweede aflevering, op zondag 25 oktober 2020, waar ik een microseconde lang oog in oog stond met de jonge Albert Plesman, gespeeld door Steef de Bot, die mij een koffer aanreikte. De climax van een lange figuratiedag van bijna 12 uur.

Als figurant moet je  veel wachten. Niettemin was het leuk om eens van nabij te zien hoe het er aan toegaat bij de productie van een achtdelige Tv-serie.

De aflevering waar de ss Rotterdam het decor is, houd ik scherp in de gaten. Misschien volgt er nog wel zo’n adembenemende ‘microsecond of fame’.

 


🗣 Herdenkingsgedicht ‘14.05 altijd een soort vooruit’

👥 Lijken op De Hef

🛫 Vliegende Hollanders

🏠 Rotterdam, dagdichten en meer…