Natuurbestrijding

Het is herfst met mooie herfstkleuren en dwarrelende bladeren. Prachtig. Maar niet voor lang. Weg er mee, we hebben er last van. Kortom, we gaan de natuur bestrijden.

door Fred Marree

Zachte bergen herfstblad

Lang geleden hielp ik als kind in de herfst de mannen van Roteb, zoals dat vroeger in Rotterdam heette en in de volksmond nog zo heet. Door herfstbladeren bij elkaar te harken, maakte ik samen met mijn vriendjes grote hopen bladeren. We konden ons volledig uitleven in die zachte bergen herfstblad. Later kwam Roteb de bladeren weghalen. ‘Game over!’

Prachtig natuurverschijnsel

Veel mensen vinden die herfstbladeren met mij een schitterend gezicht. Met een blik op de kalende bomen, met hun afstervend blad, hoor ik regelmatig zeggen: ‘Wat een plaatje.’ Nog genietend van dit prachtige natuurverschijnsel schuifelt men verder over de paden van verkleurde herfstbladeren. Opmerkelijk hoe die bladeren in hun laatste levensfase zo bekoorlijk kunnen zijn.

Harde werkelijkheid

Maar dan de harde werkelijkheid. Waar men kort daarvoor nog stond te genieten van het herfstplaatje, wordt al snel gescholden op die dode bladeren. Weg ermee! Spekglad wordt het. Levensgevaarlijk. Het imago van de Spoorwegen en de herfstbladeren is legendarisch. Inderdaad, het kan spekglad worden door die vochtige bladeren. En ik weet ook dat door die bladeren de kolken op straat verstopt raken.

Petje af voor Stadsbeheer

Daarom kijk ik altijd met bewondering naar de mensen van de Reiniging van Stadsbeheer Rotterdam. Zij gaan die bladerbergen onverschrokken te lijf. Zij zorgen dat we op veel plekken in de stad geen last van die bladeren hebben. En als het moet, de volgende dag weer. Petje af, hoe zij met bladblazers, veegmachines en knijpwagens de stad op veel plaatsen van het herfstblad ontdoen.
Gelukkig worden de herfstbladeren meer en meer ‘verknipt’ en zo weer hergebruikt als bodemverbeteraars.

Winterdienst gladheidsbestrijding

Als het ‘herfstbladseizoen’ in volle hevigheid is losgebarsten, is in Rotterdam de winterdienst voor de gladheidsbestrijding ook al weer op oorlogssterkte. Dan komen we als het ware in de herhaling. Wordt het een witte kerst? Geen idee. Ik denk dat veel stadgenoten er wel naar uitkijken en met de smartphone of fototoestel straks in de aanslag staan voor een mooi winters plaatje. Maar ik geef je op een briefje dat die paar romantische winterprentjes snel worden ingeruild. Waarvoor? Voor sneeuwschuivers en strooiwagens. Die maagdelijk witte deken van sneeuw, weg ermee! We hebben er last van.


Mijn verhaal ‘Natuurbestrijding’ heb ik al eerder gepubliceerd in De Havenloods, op WordPress en in het personeelsblad van de gemeente Rotterdam.
Alle foto’s zijn gemaakt door Fred Marree.


Advertentie