Ook dit is Rotterdam. ‘Roltrappen Maastunnel’

Fred Marree

Ook dit is Rotterdam. Roltrappen Maastunnel.

De Maastunnel is gerenoveerd en gerestaureerd. Nou ja, nog niet helemaal. Nog niet alle roltrappen zijn klaar.

Via de roltrappen in de Entreegebouwen van de Maastunnel kom je in de fiets- of looptunnel. Het zijn de oudst werkende roltrappen in Nederland. Met een lengte van 43 meter gaan deze acht roltrappen vrij steil 17 meter de diepte in. Of omhoog natuurlijk.

Van de korte blik ‘onder’ de roltrappen was men diep onder de indruk.

Als gids van de Maastunnel mocht ik jarenlang kleine groepjes belangstellenden meenemen naar de grote ventilatoren om vervolgens af te dalen in de krochten van dit rijksmonument. De machinekamer van de roltrappen werd daarbij niet overgeslagen. Van de korte blik ‘onder’ de roltrappen was men diep onder de indruk. Niet alleen van de constructie, maar zij hadden daarvoor geen idee wat er bij komt kijken om die oude trappen draaiende te houden. En dat al sinds 1942!

Dat deze indrukwekkende roltrappen speciaal ontworpen zijn om massa’s mensen met hun fiets te vervoeren was ook vaak nieuw voor de deelnemers aan de rondleidingen. Het hout op de treden is daarvoor kenmerkend. Het hout maakt de treden stroef.

Dagelijks maakten zo’n 50.000 fietsers en voetgangers gebruik van de Maastunnel.

In de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw was het een enorme drukte op die beroemde roltrappen. Dagelijks maakten zo’n 50.000 fietsers en voetgangers gebruik van de Maastunnel. Vandaag de dag stappen nog altijd zo’n 7000 mensen iedere (werk)dag op die steile roltrappen. Een klein deel pakt tegenwoordig de lift.

Nog nooit door de Maastunnel gelopen of gefietst? Het Entreegebouw op Zuid vind je op het Charloisse Hoofd. Op de noordelijke Maasoever moet je daarvoor naar de Parkkade.

N.B. De gemeente Rotterdam heeft eerder dit jaar besloten met de Maastunnelrondleidingen te stoppen.


🏠 Home

🟡 Maastunnel.nl

🇳🇬 Ook dit is Rotterdam


Advertentie