Ook dit is Rotterdam. Voetgangerstunnel in kleur.
Na de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam is de voetgangersbuis met het witte licht wel een beetje saai geworden. Zo lijkt het net een gang waar geen eind aan komt. Met ‘n gekleurde bril op is je wandeling door de tunnel toch wat aardiger.
De twee hoofdbuizen van de monumentale Maastunnel kennen de meeste mensen wel. Ook de fietstunnel is bij vrijwel iedereen bekend. Maar dat er onder de fietstunnel nóg een tunnelbuis ligt, dat weten veel minder mensen.
Het is een aparte ervaring als je, na de lange en steile roltrappen, onder het water van de ene Maasoever naar de andere oever kunt lopen. Of het waar is weet ik niet, maar er gaat een apart verhaal over de tunnelbouwers uit de Alpen. Zij bouwen zelf kilometerslange tunnels. Bij een collegiaal bezoek aan Rotterdam durfden zij de Maastunnel niet in. Zij waren kennelijk bang dat de Maastunnel vol met water zou stromen en dat zij dan hopeloos verloren zouden zijn.
Vanaf de Parkkade op Noord of vanaf het Charloisse Hoofd op Zuid kan je met de historische roltrappen maar liefst 17 meter (!) afdalen om te beginnen aan je wandeltocht onder de Nieuwe Maas. Moet je echt eens doen.
De Maastunnel
De eerste Nederlandse tunnel is gebouwd tussen 1937 en 1942 en bestaat uit negen tunneldelen van 61,35 meter lang, 25 meter breed en 9 meter hoog. Deze tunneldelen zijn afgezonken naar de bodem van de rivier en onder water met elkaar verbonden. Deze caissonmethode werd in Rotterdam voor het eerst in de wereld toegepast voor tunneldelen met een rechthoekige dwarsdoorsnede.
In de oorlogsjaren werd de Maastunnel op 14 februari 1942 in gebruik genomen.
Het gesloten deel van de Maastunnel (landtunnel en riviertunnel) is 1070 meter lang. Inclusief toeritten is de tunnellengte 1370 meter.
Fietsers en voetgangers kunnen via het roltrappen- of entreegebouw de tunnel in. De roltrappen naar de fietstunnel zijn 43 meter lang, 17 meter hoog en vrij steil. De voetgangerstunnel ligt onder de fietstunnel. Om daar te komen moet je na de roltrappen nog een stenen trap af.
Het diepste punt van de Maastunnel ligt op 20 meter onder NAP.
Voor de ventilatie van de Maastunnel zijn in totaal 32 grote ventilatoren geplaatst in de ventilatiegebouwen (ook wel filtergebouwen genoemd). Deze ventilatoren hebben ruim 75 jaar dienst gedaan. Zij staan nog steeds in de ventilatiegebouwen, maar met de renovatie is een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd. Dit nieuwe systeem voldoet aan de nieuwe veiligheidseisen voor Europese tunnels.