šŸ‡³šŸ‡¬ Deelder op de Erasmusbrug

Geopende Erasmusbrug

Deelder op de Erasmusbrug

Onder de brugklep van de Mathenesserbrug en de klep van de Parkhavenbrug is een gedicht aangebracht, een bruggedicht. Er is ook een gedicht te lezen in de onderdoorgang van de Beukelsbrug aan de Spangensekade. De vierde brug over de Delfshavense Schie met een bruggedicht wordt de Jonkersbrug.

In de RTV Rijnmond radiorubriek ā€˜Dichter in 1 minuutā€™ van 7 september 2021, sprak ik met presentator Erik Lemmers over het idee van een bruggedicht op de brugklep van de Erasmusbrug. Het zou toch een fantastisch eerbetoon zijn als ook een gedicht van Jules Deelder op een Rotterdamse brug komt te staan. Dat kan dan niet anders dan de Erasmusbrug zijn. Het lijkt mij geweldig als wachtende mensen bij een geopende brugklep op een gedicht van Jules Deelder worden getrakteerd.
ANALOOG

Als de slagbomen zijn gesloten,
Draait de brugklep traag omhoog,
Zo wordt het bruggedicht ontsloten,
Zonder QR, maar gewoon nog analoog.

#dagdicht
(FM)
ā€¦
De vraag is natuurlijk, welk gedicht? Mijn voorkeur voor ā€˜Deelder op de Erasmusbrugā€™ is zijn gedicht ā€˜Vogelvrijā€™. Zie hieronder en lees ook mijn max100woorden-column van 9 september 2021.
VOGELVRIJ

Soms, al dromend kan ik vliegen
en al vliegend ben ik vrij
Niets te willen
Niets te weten
Niets te moeten dan er zijn

Onder mij zie ik het stromen
in een zuiver perspectief
Boven mij een onafzienbaar peilloos diep,
onpeilbaar niets

Soms, al wakend kan ik voelen
als een vogel in mijn droom
Hoe het is om niets te hoeven
en te zien hoe alles stroomt

Jules Deelder
ā€¦
Het realiseren van een bruggedicht is niet alleen een kwestie van financiƫn, maar ook van vergunningen, toestemming en vragen rond de technische uitvoerbaarheid. Een bruggedicht kost al met al heel veel geld, tijd en inspanning. Maar als het lukt, zal het resultaat fantastisch eerbetoon zijn. 
Stichting De Zoek naar Schittering
Stichting De Zoek naar Schittering stimuleert initiatieven rond poƫzie en proza in de buitenruimte. Denk hierbij aan straatpoƫzie zoals gevelgedichten of de bruggedichten.

Deze stichting is ook voorstander van ā€˜Deelder op de Erasmusbrugā€™. Graag steun ik de activiteiten van de stichting voor het realiseren van dit eerbetoon voor Jules Deelder.

ā€¦


Fred Marree, 24 november 2021

Advertentie