🇳🇬 Ook dit is Rotterdam. Honderden miljoenen keren door de 80-jarige Maastunnel.

Vijf jaar geleden werd de 75e verjaardag van de monumentale Maastunnel groots gevierd. En niet voor niets. In al die jaren zijn miljoenen en miljoenen personenauto’s, vrachtwagens, bussen, motorfietsen, scooters, (brom)fietsen en voetgangers door de eerste tunnel van Nederland van Noord naar Zuid en van Zuid naar Noord gereisd. Totdat in de zestiger jaren van de vorige eeuw de Van Brienenoordbrug en de Beneluxtunnel werden gebouwd, maakte de Maastunnel met de aan- en afvoerwegen (tunneltraverse) zelfs deel uit van het landelijke wegennet. 
Rond deze tijd - op 9 februari 1968 - werd de eerste metrolijn in Nederland in gebruik genomen, de Noord-Zuidlijn. Door de komst van deze metrolijn nam ook de drukte in de tunnelbuizen voor de fietsers en voetgangers sterk af.

Betonrot
Door de tijd en het intensieve gebruik was ’s lands eerste tunnel dringend aan een opknapbeurt toe. Nou ja, de tunnel moest compleet gerenoveerd en gerestaureerd worden. Enerzijds omdat er sprake was van betonrot en andere slijtage, anderzijds voldeed de tunnel niet meer aan nieuwe wetgeving rond de tunnelveiligheid.

Veilige tunnel
De ingrijpende renovatie met alle ongemak vanwege de afsluitingen, ligt al weer een tijdje achter ons. ‘Onze tunnel’ is weer een moderne tunnel die voldoet aan alle veiligheidseisen. Deze operatie kostte zo’n kwart miljard euro, maar met deze investering kan het stedelijk verkeer weer tientallen jaren van de ene naar de andere Maasoever reizen.
NRP Gulden Feniks Prijs
De NRP Gulden Feniks Prijs wordt uitgereikt aan de beste renovatie- en transformatieprojecten in Nederland. In de categorie Renovatie viel de Maastunnel (Rotterdam) in de prijzen. Over ‘onze tunnel’ oordeelt de jury: “een excellente restauratie met een bijna nostalgisch beeld, terwijl tegelijkertijd een vernieuwende renovatie is gerealiseerd. Bij de NRP Gulden Feniks gaat het niet alleen om restauratie en renovatie, maar juist ook om aanpassing aan een nieuwe tijd. Dat is bij de enorme opgave van de Maastunnel goed gelukt.”

Graag wil ik de Rotterdammers, de gemeente en iedereen die betrokken is bij ‘onze tunnel’ van harte feliciteren met de 80e verjaardag van één van de Rotterdamse monumentale kroonjuwelen: de Maastunnel!

80 jaar
De 80e verjaardag van het rijksmonument Maastunnel komt met rasse schreden naderbij. Op maandag 14 februari – op Valentijnsdag - is het zover. En weet je het nog? Drie jaar geleden werd de voetgangerstunnel omgetoverd tot de ‘Tunnel of Love’. Duizenden mensen kwamen toen van heinde en verre om deze onderwater Valentijnsbeleving in Rotterdam mee te maken. Velen liepen toen weer een keer, of voor het eerst, onderwater door de magische voetgangersbuis.

Zie ook De Havenloods: ‘De Maastunnel wordt maandag 80 jaar en trakteert!’

Tot slot
De tunneltraverse. Verkeersexperiment of niet, het is de hoogste tijd om de monumentale tunneltraverse op te knappen. Het zou een mooi verjaardagscadeau voor de Maastunnel zijn. Dus kom op gemeente, niet lullen maar poetsen!

Fred Marree
9 februari 2022
Het is de hoogste tijd om de monumentale tunneltraverse op te knappen.

Hieronder een impressie van de Maastunnel  
klik op een foto voor een vergroting
Een kijkje ‘onder’ de tunnel…

Advertentie