U bent dood, sorry! ook als e-book.

In 2017 werd Fred Marree abusievelijk doodverklaard. Al gauw bleek de ramp niet te overzien. Het werd een bijna kansloze missie van ruim drie jaar. Toen kon hij eindelijk zijn digitale doodshemd voorzichtig aan de wilgen hangen.

Dit kan iedereen overkomen. Daarom is zijn boek niet alleen verplichte kost voor professionals bij de overheid, dienstverlening en ICT, maar het is voor iedereen de moeite waard om dit boek te lezen.

Naast een paperback is er ook e-book verkrijgbaar. U bent dood, sorry! kan ook in veel bibliotheken geleend worden.


Eerst moest hij glimlachen na het bericht over zijn overlijden. Het lachen verging hem snel. Wat bleek? Digitaal was hij compleet van de kaart geveegd. Geen rijbewijs, geen paspoort, geen pensioen en zelfs geen zorgverzekering meer.

Waar niemand rekening mee hield, was dat mijn lief – als nabestaande – werd meegesleurd in de digitale krochten waar ons administratieve leven zich afspeelt.

Fred Marree

Het kostte Marree veel tijd, moeite en ergernis om uit zijn digitale dood te herrijzen. Bij MijnOverheid keek hij na drie jaar zijn eigen dood opnieuw in de ogen. Over deze zeer kwalijke affaire werden in september 2020 zelfs Kamervragen gesteld. Zonder succes overigens.

Hoewel hij bij de belangrijkste instanties weliswaar weer ‘geactiveerd’ was, lieten de Tweede Kamer en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties lieten hem ongeïnteresseerd of onmachtig op het digitale kerkhof van ‘MijnOverheid’ liggen.

“Toen was het tijd voor een boek over mijn ervaring met de falende controle over en kennis van systemen. Niet eens als klacht tegen de overheid en andere instanties, maar meer als een ‘eye opener’ voor professionals bij de overheid, dienstverlening en ICT.”

Pas na de publiciteit rond het verschijnen van zijn boek in januari 2021, vond een medewerker van de gemeente Rotterdam – op eigen initiatief – het antwoord. Waarna Marree zijn administratieve doodshemd voorzichtig aan de wilgen kon hangen.

Wat Fred Marree is overkomen, kan iedereen overkomen. Daarom is zijn boek U bent dood, sorry! niet alleen verplichte kost voor professionals bij de overheid, dienstverlening en ICT, maar het is voor iedereen de moeite waard om dit boek te lezen.

Klik op de afbeelding hierboven voor een recensie

Advertentie