De Digitale Rotterdammer

“Ik ben een digitale Rotterdammer omdat digitalisering ongekende mogelijkheden biedt. Maar pas op! Een fout in een systeem is zo gemaakt. Niet iedereen overziet de gevolgen daarvan.”

Fred Marree
“Een fout in een systeem is zo gemaakt. Niet iedereen overziet de gevolgen daarvan.”

Na een persoonsverwisseling werd ik digitaal doodverklaard. Hierover praat ik met Eva Rookmaker en Daniela Sylvestri
in de podcastserie ‘De Digitale Rotterdammer’.

Mij is namelijk pijnlijk gebleken dat door de digitalisering veel werkprocessen niet meer volledig beheerst worden. Ieder doet zijn of haar stukje. De samenhang is niet kennelijk niet meer relevant.
In mijn boek U bent dood, sorry! doe ik verslag van mijn bijna kansloze tocht langs verschillende instanties voor een volledige digitale wederopstanding, waarbij zelfs Kamervragen niet mochten baten. De Tweede Kamer en de toenmalige Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken lieten mij, zonder enig bericht en kennelijk ongeïnteresseerd, hulpeloos achter op het digitale kerkhof van ‘MijnOverheid’.
Dat was het laatste duwtje om mijn verhaal op te schrijven. 
Ruim drie jaar na mijn digitale dood verscheen mijn boek U bent dood, sorry!

Door de publiciteit rond de verschijning van het boek toonde een functioneel beheerder van de gemeente Rotterdam initiatief en zorgde voor de finale mutatie.

Met dank aan deze oplettende medewerker kon ik mijn digitale doodshemd eindelijk aan de wilgen hangen.
Oproep
Met mijn verhaal roep ik gemeenten ook op om direct na een aangifte van overlijden, als extra service, aan nabestaanden een opgave te verstrekken van alle instanties die over de dood van hun naaste zijn of worden geïnformeerd.

Nabestaanden of andere betrokkenen bij een overlijden worden dan niet zo snel verrast door allerlei brieven en besluiten en weten gelijk wie er geïnformeerd zijn. Een logische stap voor een open, betrouwbare en digitale overheid.
De podcastserie De Digitale Rotterdammer werd in een mobiele studio op 19 juni 2022 in hartje Rotterdam opgenomen. Het passerende publiek kon vrij een blik werpen in de studio en meedoen aan een ‘Raad en Win’ spel.

Ga voor informatie over mijn digitale doodservaring en het boek ‘U bent dood, sorry!’ naar doodverklaard.nl.

Spotify
De podcastserie is te beluisteren op Spotify.