Ontdek de Maastunnel

Met een rondleiding door het Maastunnelcomplex wandel je samen met een gids door 80 jaar geschiedenis van de Maastunnel en kom je op plekken waar je anders nooit mag komen. Je ontdekt als het ware het Rijksmonument Maastunnel.

De rondleiding start met een korte schets van de geschiedenis en de bouw van de Maastunnel. Ook word je bijgepraat over de renovatie van ‘onze tunnel’.

Nadat je bent voorzien van de vereiste veiligheidskleding (helm en hesje) ga je op pad. Een gids neemt je mee naar het roltrappen- of entreegebouw om met de beroemde en beruchte steile roltrappen af te dalen naar de fietstunnel om vandaar met de trap verder te gaan naar de ondergelegen voetgangerstunnel.

Hier start de wandeling naar het roltrappen- of entreegebouw op Noord. De gids vertelt tijdens de rondleiding allerlei wetenswaardigheden over de tunnel en zijn geschiedenis.

In het Ventilatiegebouw op de rechter Maasoever bezoekt u de oude ventilatoren van de Maastunnel en de gids legt uit waarom voor een ander ventilatiesysteem is gekozen.

Vervolgens wordt afgedaald naar de duistere en soms krappe ondergrondse ruimtes langs de ventilatiekanalen van de tunnelbuizen, ook wel de krochten van de Maastunnel genoemd. Verder wordt een bezoek gebracht aan de machinekamer van de roltrappen onder de vloer van het roltrappen- of entreegebouw. 

Tot slot wandel je door de voetgangerstunnel terug naar het Ventilatiegebouw Zuid, waar de veiligheidskleding weer wordt ingenomen en de rondleiding wordt afgesloten.

Informatie en aanmelding
⚠️ Deelnemers zijn verplicht veiligheidskleding te dragen (helm en hesje). Deze kleding wordt door de gemeente beschikbaar gesteld.

🛎 Aanmelden voor de rondleiding kan uitsluitend bij gilderotterdam.nl. De kosten bedragen € 8,00 per deelnemer.
Deze rondleiding is populair en vaak snel volgeboekt. Kijk in dat geval op een later tijdstip nog eens bij Gilde Rotterdam voor nieuwe data.

⚠️ Let op! Vanwege de lengte (ca. 1,2 km) van de tocht door het Maastunnelcomplex, de soms krappe ruimtes en de steile trappen, is de rondleiding alleen geschikt voor personen boven de 12 jaar die goed ter been zijn.
Een rondleiding duurt circa anderhalf tot twee uur.

Tot slot…
De rondleidingen worden verzorgd door vrijwilligers, de Maastunnelgidsen. Aanmelden voor een rondleiding kan uitsluitend via Gilde Rotterdam.
Gemeentelijke informatie over de oververbindingen en de Maastunnel is te vinden op Rotterdam.nl.
De Bouw van de Maastunnel 1937-1942

Advertentie