“U bent dood, sorry!”, zei ze. Na zo’n fout besta je niet meer. Je ademt wel, maar je bent van de kaart geveegd. Je hebt geen rijbewijs, geen paspoort, geen pensioen en zelfs geen zorgverzekering meer. Na die blunder van de gemeente volgde een kruistocht om administratief weer tot leven te komen. Het overkwam Fred Marree en hij schreef er een boek over.

Een waargebeurd verhaal

Door een persoonsverwisseling werd Fred Marree in 2017 door de gemeente Rotterdam abusievelijk doodverklaard. Een fout met bizarre gevolgen. Wat hem het meest frappeerde, was het kennelijke onvermogen om de reikwijdte van die fout te kunnen overzien.

Zelfs na drie jaar keek hij bij MijnOverheid.nl zijn eigen dood opnieuw in de ogen. Over deze zaak werden in september 2020 zelfs Kamervragen gesteld. Voor Fred Marree was toen de tijd rijp om in zijn geheugen te graven en zijn verhaal op te schrijven. Overigens stond zijn dood bij het verschijnen van zijn boekje nog steeds in een hoekje van MijnOverheid geregistreerd.

Na de media-aandacht rond het verschijnen van ‘U bent dood, sorry!’ is op eigen initiatief van een ambtenaar van de gemeente Rotterdam alsnog de finale mutatie uitgevoerd zodat de digitale akte van overlijden nu (waarschijnlijk) uit alle overheidssystemen is verwijderd.

Veel mensen hebben geen idee wat hen overkomt als hun partner wordt getroffen door dementie. Zijn verhaal begint daarom met een inkijkje over leven met dementie van zijn hoogbejaarde neef en nicht. Van de liefde en zorg, die hen tot het overlijden van zijn nicht bleef verbinden, was de schrijver diep onder de indruk. Daags na haar dood stond zíj́n naam in de overlijdensakte, met alle gevolgen van dien.

Paperback en e-book

‘U bent dood, sorry!’ is uitgegeven als paperback (ISBN: 978-940-361-278-2) en als e-book (ISBN: 978-940-361-762-6) en te koop via de webshop van je boekhandel. #steunjeboekhandel.

De paperback is ook rechtstreeks te bestellen bij www.mijnbestseller.nl, het e-book kunt u snel bestellen bij Rakuten kobo.

Bibliotheek

U kunt ‘U bent dood, sorry!’ ook lenen bij de Bibliotheek, het kan zijn dat u het boek eerst moet reserveren.

Recensies

NBD Biblion

Uit de recensie: […] In dit zeer helder geschreven boek wordt beschreven welke instanties de aangever inmiddels als dood hebben behandeld en welke complexe corrigerende acties nodig waren. Het boek laat daarmee het invasieve karakter van ICT en netwerktechnologie zien; de destructieve impact kan schokkend zijn.[…]

De volledige boekrecensie van de heer Mr. P.C. van Schelven is hier te lezen.

Vandaag en morgen

De Rotterdamse journaliste Janny Kok besprak het boek ‘U bent dood, sorry!’ voor de nieuwssite Rotterdam Vandaag en Morgen. Hieronder een samenvatting.

Lezingen

Op 22 maart 2021 mocht ik op uitnodiging van de BAR-organisatie een lezing geven voor een aantal ambtenaren van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR). De lezing, met mijn bizarre verhaal uit de praktijk, werd goed ontvangen. Ik hoop dat mijn boek en lezing zullen bijdragen aan het optimaliseren van de dienstverlening.

Ook lezingen voor andere organisaties worden voorbereid. Daarover later meer.

Bent u ook geïnteresseerd in een lezing? Mail dan naar media@marree.eu.


Na bijna drie jaar staat er in een hoekje van de
overheidssystemen nog steeds dat Fred Marree dood is…


Nu ook het laatste nieuws op

🔘 Instagram

🔘 U bent dood, sorry!


🔘 Home

🔘 Kamervragen van Jan Middendorp (VVD) en Harry van der Molen (CDA)


Zie ook:

NOS (24-10-2017)

NOS Radio 1 Journaal (22-1-2021)

RTV Rijnmond

RTV Rijnmond uitzending TV en radio (24-10-2017)

RTV Rijnmond radio-uitzending(21-1-2021)

Algemeen Dagblad 24-10-2017

Algemeen Dagblad 15-08-2020

De Havenloods 22-10-2017

De Havenloods 25-11-2019

De Havenloods 17-02-2021

EditieNL 4-2-2020

Veronica Inside 06-02-2020

Vragen en beantwoording Kamervragen 16-10-2020

Rotterdam Vandaag & Morgen 20-02-2021