U bent dood, sorry!

‘In zijn boek U bent dood, sorry! geeft Fred Marree u eerst een inkijkje in het leven met dementie van zijn hoogbejaarde neef en nicht. Na haar overlijden stond zijn naam in de overlijdensakte, met desastreuze gevolgen.

Geen rijbewijs, geen paspoort, geen pensioen, zelfs geen zorgverzekering meer. Hij deed er jaren over om in het labyrint van de bureaucratie en de ICT de laatste plooien van zijn administratieve doodshemd glad te strijken.’

21 januari 2022: Een jaar geleden kwam mijn boek uit. Een korte herinnering.


In februari kan gestemd worden voor de publieksprijs van The Indie Awards, een prijs voor auteurs die niet zijn aangesloten bij een uitgever.

‘U bent dood, sorry!’ is één van de twintig boeken van de longlist die genomineerd zijn in de categorie non-fictie van The Indie Award 2021.

Lees verder…

Meer over The Indie Awards lees je hier.


Een waargebeurd verhaal

Door een persoonsverwisseling werd Fred Marree in 2017 door de gemeente Rotterdam abusievelijk doodverklaard. Een fout met bizarre gevolgen. Wat hem het meest frappeerde, was het kennelijke onvermogen om de reikwijdte van die fout te kunnen overzien.

Zelfs na drie jaar keek hij bij MijnOverheid.nl zijn eigen dood opnieuw in de ogen. Over deze zaak werden in september 2020 zelfs Kamervragen gesteld. Voor Fred Marree was toen de tijd rijp om in zijn geheugen te graven en zijn verhaal op te schrijven. Overigens stond zijn dood bij het verschijnen van zijn boek nog steeds in een hoekje van MijnOverheid geregistreerd.

Na de media-aandacht rond het verschijnen van ‘U bent dood, sorry!’ is op eigen initiatief van een ambtenaar van de gemeente Rotterdam alsnog de finale mutatie uitgevoerd zodat de digitale akte van overlijden nu (waarschijnlijk) uit alle overheidssystemen is verwijderd.

Veel mensen hebben geen idee wat hen overkomt als hun partner wordt getroffen door dementie. Zijn verhaal begint daarom met een inkijkje over leven met dementie van zijn hoogbejaarde neef en nicht. Van de liefde en zorg, die hen tot het overlijden van zijn nicht bleef verbinden, was de schrijver diep onder de indruk. Daags na haar dood stond zíj́n naam in de overlijdensakte, met alle gevolgen van dien.


Paperback en e-book

‘U bent dood, sorry!’ is uitgegeven als paperback (ISBN: 978-940-361-278-2) en als e-book (ISBN: 978-940-361-762-6) en rechtstreeks te bestellen bij www.mijnbestseller.nl,

Het e-book kunt u ook snel bestellen bij Rakuten kobo en de paperback is natuurlijk ook verkrijgbaar in de webshop van uw boekhandel.


Bibliotheek

U kunt ‘U bent dood, sorry!’ ook lenen bij de Bibliotheek, het kan zijn dat u het boek eerst moet reserveren.

Eind juni 2021 werd ‘U bent dood, sorry!’ van Fred Marree zelfs gekozen tot boek van de week in bibliotheek Salland.


Recensies

NBD Biblion

Uit de recensie: […] In dit zeer helder geschreven boek wordt beschreven welke instanties de aangever inmiddels als dood hebben behandeld en welke complexe corrigerende acties nodig waren. Het boek laat daarmee het invasieve karakter van ICT en netwerktechnologie zien; de destructieve impact kan schokkend zijn.[…]

De volledige boekrecensie van de heer Mr. P.C. van Schelven is hier te lezen.

Vandaag en morgen

De Rotterdamse journaliste Janny Kok besprak het boek ‘U bent dood, sorry!’ voor de nieuwssite Rotterdam Vandaag en Morgen. Hieronder een samenvatting.


Lezingen

BAR-gemeenten

“Op 22 maart 2021 mocht ik op uitnodiging van de BAR-organisatie een lezing geven voor een aantal ambtenaren van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR). De lezing, met mijn bizarre verhaal uit de praktijk, werd goed ontvangen. Ik hoop dat mijn boek en lezing zullen bijdragen aan het optimaliseren van de dienstverlening.”

Gemeente Rotterdam

Inspiratielezing iNR: U bent dood, sorry!

Het Innovatienetwerk Rotterdam (iNR) heeft Marree uitgenodigd voor de Inspiratielezing op donderdag 3 juni 2021. Zijn lezing ging natuurlijk over de ‘complexe corrigerende acties na een onterechte doodverklaring’, zoals beschreven in het boek ‘U bent dood, sorry!

“Blij verrast, was ik door de hoge opkomst. Het geeft bovendien een goed gevoel dat deze affaire vanuit verschillende disciplines binnen en buiten de gemeente Rotterdam serieus genomen wordt.”

Klik hier voor meer informatie over het webinar van het Inspiratienetwerk Rotterdam en een link naar de integrale weergave van het webinar.

Ook interesse?

Bent u ook geïnteresseerd in een lezing? Mail dan naar media@marree.eu.


Interviews

Radio Rijnmond

Na het uitbrengen van het boek werd Fred Marree op donderdagmiddag 21 januari 2021 geïnterviewd door Reint-Jan Potse van radio Rijnmond. Klik hier voor de uitzending.

NOS radio1 journaal

Het radio-interview van het NOS radio1 journaal op vrijdag 22 januari 2021 kunt u hier beluisteren.

Nesselande.info

Het verhaal over de springlevende Nesselander (die dood werd verklaard), is te vinden op nesselande.infoNa bijna drie jaar staat er in een hoekje van de overheidssystemen nog steeds dat Fred Marree dood is…


🔘 Home

🔘 U bent dood, sorry!

🔘 Kamervragen van Jan Middendorp (VVD) en Harry van der Molen (CDA)


Zie ook:

NOS (24-10-2017)

NOS Radio 1 Journaal (22-1-2021)

RTV Rijnmond

RTV Rijnmond uitzending TV en radio (24-10-2017)

RTV Rijnmond radio-uitzending(21-1-2021)

Algemeen Dagblad 24-10-2017

Algemeen Dagblad 15-08-2020

De Havenloods 22-10-2017

De Havenloods 25-11-2019

De Havenloods 17-02-2021

EditieNL 4-2-2020

Veronica Inside 06-02-2020

Vragen en beantwoording Kamervragen 16-10-2020

Rotterdam Vandaag & Morgen 20-02-2021

Nesselande.info 6-7-2021

PZC 15-08-2020