U bent dood, sorry!

“Je zorgt voor je neef en nicht. Als zij overlijdt, sta jij in de overlijdensakte. Je komt in ‘n digitale hel terecht. Door de nietsontziende digitalisering duurt het jaren voor het laatste bitje is rechtgezet. Bizar… en dat kan iedereen overkomen.”

Actueel

‘Dood, terwijl je nog leeft’

In het AD | Rotterdams Dagblad van 5 augustus 2022 verscheen in de rubriek ‘Rotterdammers’ het persoonlijke verhaal van Fred Marree: ‘Dood, terwijl je nog leeft’. Om te lezen (€) ga je naar het Rotterdams Dagblad.


‘De Digitale Rotterdammer’

Klik hier voor ‘De Digitale Rotterdammer’, een nieuwe podcastserie van de gemeente Rotterdam i.s.m. het mediabureau Eva Rookmaker. 

In aflevering 5 is de digitaal doodverklaarde Fred Marree de gast van Eva Rookmaker en Daniela Silvestri. Zij spreken met hem over de gevolgen van zijn digitale dood. Klik hier en
luister naar zijn verhaal.

‘U bent dood, sorry!’

De schrijver was als mantelzorger getuige van hun liefde en zorg tot het einde. In zijn boek geeft Fred Marree je eerst een inkijkje in het leven met dementie van zijn hoogbejaarde neef en nicht. 
Na haar overlijden stond door een persoonsverwisseling zijn naam in de akte van overlijden, waardoor Fred als overledene in de registers van de gemeente en talloze instanties kwam te staan.

Een waargebeurd verhaal

Na een persoonsverwisseling werd Fred Marree door zijn gemeente abusievelijk doodverklaard. Al gauw bleek de ramp niet te overzien. Wat hem het meest frappeerde, was het kennelijke onvermogen om de reikwijdte van deze ernstige ambtelijke fout te kunnen overzien. 

Na bijna drie jaar keek hij bij ‘MijnOverheid’ zijn eigen dood opnieuw in de ogen. In september 2020 werden zelfs Kamervragen over deze zaak gesteld. Zonder succes overigens. Hoewel de belangrijkste instanties hem weliswaar weer administratief tot leven hebben laten komen, lieten de Tweede Kamer en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hem ongeïnteresseerd of onmachtig op het digitale kerkhof van ‘MijnOverheid’ liggen.
Algemeen Dagblad

“Toen was het tijd voor een boek over mijn ervaring met de falende controle over en kennis van systemen. Niet eens als klacht tegen de overheid en andere instanties, maar meer als een ‘eye opener’ voor professionals bij de overheid, dienstverlening en ICT.”

Door de media-aandacht rond het verschijnen van het boek ‘U bent dood, sorry!‘ is op eigen initiatief van een ambtenaar van de gemeente Rotterdam alsnog de finale mutatie uitgevoerd, zodat de digitale akte van overlijden na jaren (waarschijnlijk) uit alle overheidssystemen is verwijderd.

Al met al kon Fred zijn bijna kansloze missie pas na ruim drie jaar afsluiten en zijn digitale doodshemd aan de wilgen hangen. 
Wat Fred Marree is overkomen, kan iedereen gebeuren. Daarom is zijn boek U bent dood, sorry! niet alleen verplichte kost voor professionals bij de overheid, dienstverlening en ICT, maar het is voor iedereen de moeite waard om dit boek te lezen.
Dit kan iedereen overkomen. 
U bent dood, sorry! moet je gelezen hebben.

Paperback en e-book

‘U bent dood, sorry!' is uitgegeven als paperback en als e-book. 

Het boek is verkrijgbaar in de webshop van uw boekhandel. Beide uitgaves zijn ook rechtstreeks te bestellen bij www.mijnbestseller.nl. Het voordelige e-book kunt u ook snel bestellen bij Rakuten kobo.
ISBN: paperback 978-940-361-278-2,
ISBN: ebook 978-940-361-762-6.

Bibliotheek
U kunt ‘U bent dood, sorry!’ ook lenen bij de Bibliotheek. Het kan zijn dat je het boek eerst moet reserveren. Eind juni 2021 werd ‘U bent dood, sorry!’ van Fred Marree zelfs gekozen tot boek van de week in bibliotheek Salland.

Dit kan iedereen overkomen. 
U bent dood, sorry! moet je gelezen hebben.

Recensies

NBD Biblion 
Uit de recensie: […] In dit zeer helder geschreven boek wordt beschreven welke instanties de aangever inmiddels als dood hebben behandeld en welke complexe corrigerende acties nodig waren. Het boek laat daarmee het invasieve karakter van ICT en netwerktechnologie zien; de destructieve impact kan schokkend zijn.[…] De volledige boekrecensie van de heer Mr. P.C. van Schelven is hier te lezen.

Vandaag en morgen
De Rotterdamse journaliste Janny Kok besprak het boek 'U bent dood, sorry!' voor de nieuwssite Rotterdam Vandaag en Morgen.
Dit kan iedereen overkomen. 
U bent dood, sorry! moet je gelezen hebben.

Lezingen

BAR-gemeenten  
Op 22 maart 2021 heeft Fred Marree, op uitnodiging van de BAR-organisatie, een lezing geven voor ambtenaren van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR). Zijn boek U bent dood, sorry! was de leidraad voor deze lezing.

“De lezing, met mijn bizarre verhaal uit de praktijk, werd goed ontvangen. Ik hoop dat mijn boek en lezing zullen bijdragen aan het optimaliseren van de dienstverlening.”

Gemeente Rotterdam
Inspiratielezing iNR: U bent dood, sorry!

Het Innovatienetwerk Rotterdam (iNR) heeft Marree uitgenodigd voor de Inspiratielezing op donderdag 3 juni 2021. Zijn lezing ging natuurlijk over de ‘complexe corrigerende acties na een onterechte doodverklaring', zoals beschreven in het boek 'U bent dood, sorry!'

“Blij verrast was ik door de hoge opkomst. Het geeft bovendien een goed gevoel dat deze affaire vanuit verschillende disciplines binnen en buiten de gemeente Rotterdam serieus wordt genomen.

Klik hier voor meer informatie over het webinar van het Inspiratienetwerk Rotterdam en een link naar de integrale weergave van het webinar. 

Ook interesse? Bent je ook geïnteresseerd in een lezing? Mail dan naar media@marree.eu.

Dit kan iedereen overkomen. 
U bent dood, sorry! moet je gelezen hebben.

Interviews

Radio Rijnmond 
Na het uitbrengen van het boek werd Fred Marree op donderdagmiddag 21 januari 2021 geïnterviewd door Reint-Jan Potse van radio Rijnmond. (Het interview is niet meer beschikbaar. De omroep heeft radioprogramma’s van de website gehaald.)

NOS RADIO1 JOURNAAL
Het radio-interview van het NOS radio1 journaal op vrijdag 22 januari 2021 is hier te beluisteren.

Nesselande.info Het verhaal over de springlevende Nesselander (die dood werd verklaard), is te vinden op nesselande.info

De Digitale Rotterdammer
De Digitale Rotterdammer is een podcastserie van de Gemeente Rotterdam en mediabureau Eva Rookmaker om het digitale gedrag van Rotterdammers te bespreken. In aflevering 5 gaan Eva Rookmaker en Daniela Silvestri in gesprek met Fred Marree over zijn digitale doodservaring.
Dit kan iedereen overkomen. 
U bent dood, sorry! moet je gelezen hebben.

Meer publicaties via onderstaande links:

Podcastserie De Digitale Rotterdammer 8-7-2022

Nesselande.info 6-7-2021

Rotterdam Vandaag & Morgen 20-02-2021

De Havenloods 17-02-2021

NOS Radio 1 Journaal (22-1-2021)

RTV Rijnmond radio-uitzending(21-1-2021)

Vragen en beantwoording Kamervragen 16-10-2020

PZC 15-08-2020

Algemeen Dagblad 15-08-2020

Veronica Inside 06-02-2020

EditieNL 4-2-2020

NOS 24-10-2017

RTV Rijnmond uitzending TV en radio (24-10-2017)

Algemeen Dagblad 24-10-2017

RTV Rijnmond 24-10-2017


Advertentie