“U bent dood, sorry!”

Een waargebeurd verhaal.

Het was woensdag 18 oktober 2017, een dag na het overlijden van mijn nicht Franka (86). Zij overleed in een verpleeghuis. De uitvaartondernemer deed namens mij, als contactpersoon van de familie, bij de gemeente aangifte van haar overlijden. Toen ging het mis, heel erg mis.

Bij leven doodverklaard!

Binnenkort verschijnt mijn boekje “U bent dood, sorry!” Een verslag over leven met dementie en mijn kruistocht voor een volledige administratieve wederopstanding.

Dementie is aan de orde van de dag. Het overkwam ook Johan en Franka, mijn hoogbejaarde neef en nicht. In het eerste deel van mijn verslag geef ik de lezer een globaal inkijkje in hun dagelijkse leven met dementie en bijkomende complicaties. Het trieste overlijden van Franka raakte mij niet alleen emotioneel. De gemeente zette namelijk mijn naam in de akte van overlijden. Door deze persoonsverwisseling kwam mijn administratieve leven abrupt tot stilstand. In rap tempo braakte instanties bagger uit door onjuiste of onleesbare brieven te sturen. Alles veroorzaakt door een moment van onoplettendheid en het onvermogen de fout tot in de haarvaten van de digitale overheid te corrigeren. Ik werd bij leven doodverklaard en zag met eigen ogen wat er na je dood administratief met je gebeurt.


Na bijna drie jaar staat er in een hoekje van de
overheidssystemen nog steeds dat Fred Marree dood is…


🔵 Home

🇳🇱 Kamervragen van Jan Middendorp (VVD) en Harry van der Molen (CDA)


Zie ook:

NOS

RTV Rijnmond

- uitzending TV en radio

Algemeen Dagblad

- 24-10-2017

- 15-08-2020

De Havenloods 22-10-2017

De Havenloods 25-11-2019

EditieNL 4-2-2020

Veronica Inside 06-02-2020

Kamervragen 02-09-2020

Beantwoording Kamervragen 16-10-2020